អានតួអត្ថបទ
មេរៀនភាសាបារាំង៖ Parlez-vous Paris?

មុខម្ហូប នៅ​តាម​ភោជនីយដ្ឋាន​បារាំង

ចុះផ្សាយ​នៅ​ថ្ងៃ៖

រៀន​ភាសា​បារាំង​ជាមួយ​ Alexandra ​ដែល​មាន​ដើម​កំណើត​ពី​ប្រទេស​ស្លូវ៉ាគី។ មក​រស់នៅ​ក្រុង​​ប៉ារីស​នេះ ​បាន​ជាង​មួយ​ឆ្នាំ​ហើយ​ Alexandra ​បាន​សង្កេត​ឃើញ​ថា ​ម្ហូប​អាហារ​បារាំង​ គឺ​ជា​សិល្បៈ​រស់រវើក ​ហើយ​មាន​សារៈ​សំខាន់​ណាស់ ​ក្នុង​សង្គម​បារាំង។ ប៉ុន្តែ​ដូច​ជា​ជន​បរទេស​ដ៏ទៃ​ទៀត​ដែរ ​Alexandra ​វង្វេង​មិន​ដឹង​ត្រូវ​ញ៉ាំ​ម្ហូប​អី​ទេ ​នៅ​ពេល​បើក​សៀវភៅ​រាយ​មុខ​ម្ហូប​ម្តងៗ​។ អញ្ចឹង​ហើយ ​បាន​ជា​ពេល​នេះ ​កម្មវិធី​យើង​ នឹង​នាំ​Alexandra ​ទៅ​ហាង​ដ៏​ល្បី​ នៅ​ប៉ារីស​នេះ​ គឺ ​Brasserie Mollard ​ដើម្បី​បាន​ជួប​ជាមួយ​ អ្នក​ចាត់​ចែង​ហាង​នេះ ​ដែល​គេ​នឹង​ជួយ​ពន្យល់​ពី​របៀប​ហៅ​ម្ហូប​នៅតាម​ហាង​បារាំង។

ម្ហូបបារាំង មូយមុខ ក្នុង​ចំណោម​ម្ហូបជាច្រើន​នៅក្នុង​ភោជនីយដ្ឋាន Mollard ក្នុង​ក្រុងប៉ារីស
ម្ហូបបារាំង មូយមុខ ក្នុង​ចំណោម​ម្ហូបជាច្រើន​នៅក្នុង​ភោជនីយដ្ឋាន Mollard ក្នុង​ក្រុងប៉ារីស Lidwien Van Dixhoorn
ផ្សាយពាណិជ្ជកម្ម

មុខ​ម្ហូប ជា​ប្រពៃណី

Depuis 2010, ce repas gastronomique typiquement français est classé au patrimoine mondial immatériel de l'humanité.
 

Ordre Les plats
Apéritif Kir, coupe de champagne, cocktail, accompagné d'olives ou de cacahuètes
Entrée Salade de gésiers, soupe à l'oignon, huîtres, escargots, foie gras et toasts
Plat Steak tartare, andouillette, confit de canard, blanquette de veau, choucroute
Fromage Camembert, Brie, Saint-Nectaire, fromage de chèvre, Roquefort, Comté...
Dessert Salade de fruits, crème glacée, tarte tatin, crêpe flambée, pâtisserie maison
Digestif Café, thé, tisane, infusion, Cognac, Calvados, Armagnac, liqueur, eau-de-vie

ចង់ ​ជ្រើស​យក​ម្ហូប​​A La carte រឺក៏​ យក​តាម​ Menu ?
 
Dans un restaurant, la carte propose plusieurs formules. On peut choisir :

« A la carte » : un plat, sans entrée ni dessert.
On prend un seul plat quand on a peu de temps ou quand on n’a pas faim.

« Le menu » ou « la formule » : Entrée + plat + dessert
On propose un choix entre plusieurs entrées, plats et desserts pour un prix fixe.

« Le plat du jour » :
Ce sont des plats recommandés par le chef ce jour-là. Ils sont souvent faits avec les produits frais du marché.
 
ម្ហូបពិសេស​ប្រចាំ​តំបន់​នីមួយៗ​ នៅ​ស្រុក​បារាំង
 

Région Produits locaux Plats connus Desserts connus
 
Alsace Fromage Munster Choucroute Kouglof
Bourgogne Moutarde de Dijon Escargots Dragées
Provence Huile d'olive, ail, aïoli Bouillabaisse, ratatouille niçoise Calissons
Sud-Ouest Cèpes, foie gras Confit de canard, cassoulet Cannelés
Bretagne Poissons, crustacés. Moules, galettes   Far breton, crêpes, kouign-amann
Normandie Crème, cidre, alcool Calvados Tripes à la mode de Caen Tarte aux pommes

 
ចម្ងល់​របស់​ Alexandra
 
Alexandra : Est-ce que vous pouvez me présenter la carte, s’il vous plaît ?
Maître d’hôtel : Tout à fait. La première page pour la brasserie Mollard, vous avez les apéritifs. Ensuite, vous avez nos produits phares qui sont les fruits de mer : le banc d’huitres, les homards, les langoustes et autres ; vous avez les suggestions que nous propose le chef tous les jours avec des entrées, quelques plats…
Ensuite vous avez ce qu’on appelle les produits à la carte : les entrées, les viandes, les poissons, les desserts ; et, en dernière page, nous avons les formules où les gens peuvent choisir une entrée parmi une dizaine, un plat et un dessert.
 
វែបសាយត៍​ផ្សេងៗ ​ដែល​ទាក់ទង់​នឹង ​មេរៀន​នេះ
 
La brasserie Mollard : www.mollard.fr
Trouver un restaurant à Paris : www.parisinfo.com/ou-manger-a-paris

ព្រឹត្តិបត្រ​ព័ត៌មានព្រឹត្តិបត្រ​ព័ត៌មាន​ប្រចាំថ្ងៃ​នឹង​អាច​ឲ្យ​លោក​អ្នក​ទទួល​បាន​នូវ​ព័ត៌មាន​សំខាន់ៗ​ប្រចាំថ្ងៃ​ក្នុង​អ៊ីមែល​របស់​លោក​អ្នក​ផ្ទាល់៖

តាមដានព័ត៌មានកម្ពុជានិងអន្តរជាតិដោយទាញយកកម្មវិធីទូរស័ព្ទដៃ RFI

មើលវគ្គផ្សេងទៀត
រកមិនឃើញអត្ថបទដែលស្វែងរកទេ

មិនមាន​អត្ថបទ​ដែលអ្នកព្យាយាមចូលមើលទេ